Nieuws COVID-19

Om jullie de meest essentiële informatie rond COVID-19 te bezorgen, hebben we deze extra nieuwspagina opgezet. Alle meest recente updates kunnen gevonden worden via:

https://www.zorg-en-gezondheid.be/corona-richtlijnen-voor-zorgprofessionals

https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx (indien dit een lege pagina zou weergeven, verander dan de taal instelling van de website naar NL)

6-04-2020

Draaiboek schakelzorgcentra - versie 1.3

30-03-2020

Update verdeling mondmaskers

De eerste verdeling van mondmaskers via ons platform is ondertussen afgelopen! Wie zijn mondmaskers niet heeft afgehaald maakt hiermee collega thuisverpleegkundigen gelukkig, namelijk zij die ook een aanvraag hadden ingediend maar door tekorten of technische problemen niet konden bediend worden. Deze zullen in volgorde van aanvraag uitgedeeld worden en zullen hier deze week een email voor ontvangen. 

26-03-2020

Update verdeling mondmaskers

De eerste verdeling van mondmaskers via ons platform is ondertussen volop bezig! We hebben de voorbije dagen alles op alles gezet om de zelfstandige thuisverpleegkundigen voor even uit de nood te helpen. We doen ons uiterste best om iedereen te helpen maar de aanvragen waren enorm! Indien u geen email heeft gekregen met bevestiging, dan was uw RIZIV nummer reeds via een groep of praktijk doorgegeven en ontvangt u via hen maskers. We zetten alles in om aan nog meer maskers te geraken. We keep you posted! 

Update 23-03-2020

Aanmeldingsformulier mondmaskers

Aanvragen voor mondmaskers werd afgesloten op 24-03-2020 om 21u

Update 22-03-2020

Communicatie over advies 9577 van de HGR en aanbevelingen van de Risk Assessment Group over het gebruik van mondmaskers

Update 22-03-2020

Update 22-03-2020

Update: 21-03-2020

Gratis mondmaskers ter beschikking voor thuisverpleegkundigen

Er zullen door de Federale en Vlaamse Overheid gratis mondmaskers beschikbaar komen voor de thuisverpleegkundigen. Wij hebben ondertussen voor een groot deel van de thuisverpleegkundigen dat kunnen voorbereiden via hun groep/praktijk/organisatie, die deze centraal zullen afhalen en verder verdelen.

Behoort u tot deze groepen: Wit-Gele Kruis/i-Mens/Mederi, De Voorzorg Limburg/Zorgconnect/VP+/CTP/VBZV of Altrio: wendt u tot uw eigen dienst of verantwoordelijke. Zij zullen instaan voor deze verdeling. U krijgt van hen meer informatie.

Thuisverpleegkundigen die NIET tot één van deze groepen behoren, kunnen binnenkort via deze website een aanvraagformulier invullen. Dit formulier komt beschikbaar van zodra we zelf meer informatie hebben over waar en wanneer deze verdeling zal gebeuren. Wil je de laatste updates in uw mailbox ontvangen? Stuur een email naar info@nptv.be of blijf onze social media in de gaten houden! 

Facebook

Twitter

Update: 20-03-2020

Herbruikbare maskers 

Zoals u waarschijnlijk al gehoord heeft, is er gisteravond een grote levering van beschermingsmaskers in België aangekomen.

Ook de thuisverpleegingssector zal hiervan profiteren, wat een zeer goede zaak is.

Het transport wordt georganiseerd...

U zult ook zeker het belang begrijpen van het juiste gebruik van deze beschermingsmiddelen (het vermijden van contaminatie, maar ook het vermijden van verspilling...!). Wij nodigen u uit om de aanbevelingen van Sciensano in dit verband te raadplegen op hun website (https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx) .

Hieronder staan de belangrijkste zaken van de Sciensano aanbevelingen voor stoffenmaskers:

Waarom herbruikbare, wasbare maskers gebruiken?

  • Omdat wegwerpmaskers waarschijnlijk schaars zijn
  • Omdat we ons moeten concentreren op de wegen die voor de meeste verspreiding zorgen
  • Omdat maskers zowel het aantal met virus beladen druppels die worden ingeademd verminderen, als de mogelijkheid wegneemt om neus en mond aan te raken

Voordelen

  • Bij gebrek aan een alternatief, kan het publiek ademhalingsbescherming improviseren uit t-shirts, sjaals of andere stoffen, maar men waarschuwt dat ze waarschijnlijk niet zo beschermend zijn als medische maskers of ademhalingstoestellen.
  • Het is een beter alternatief voor de bevolking dan de verkeerde alternatieven (zoals wegwerpmaskers die gewassen of gekookt worden) die mensen zouden kunnen gebruiken in geval van een tekort aan maskers.
  • Het aanbieden van een afwasbaar masker aan de bevolking kan de openbare paniek verminderen, kan een oplossing zijn voor plotselinge toename van de consumptie en kan het tekort aan maskers voor eenmalig gebruik voor zorgverstrekkers beperken.

Nadelen

  • Maskers van stof (bijv. Katoen of gaas) worden onder geen enkele omstandigheid door de WHO aanbevolen.
  • Er is momenteel geen eenvoudige, betrouwbare manier om maskers te ontsmetten en mensen in staat te stellen ze meerdere keren veilig te gebruiken.
  • Het gebruik ervan kan gebruikers een vals gevoel van bescherming geven dat het nemen van risico's zou kunnen aanmoedigen.
  • Niet aanbevolen voor zorgverstrekkers.

Update 19-03-2020

Richtlijnen COVID-19 voor mantelzorgers

Update 18-03-2020

Omzendbrief thuisverpleegkundigen 

Hieronder vindt u de omzendbrief 2020/01 over de maatregelen die zijn genomen met betrekking tot het lezen van de eID door de verpleegkundigen tijdens de crisisperiode in verband met COVID-19.