Start waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan

De zomerperiode komt weer snel dichterbij. Wordt het een natte zomer zoals vorig jaar? Of wordt de zomer weer zo heet als in 2020? “Dat kunnen we niet voorspellen” zeggen weermannen Frank Deboosere en David Dehenauw. “Door het droge voorjaar wordt de kans op een warme zomer en eventuele hittegolven wel groter. De energie van de zon gaat meteen naar het opwarmen van de lucht in plaats van het uitdrogen van de bodem. Al blijft het natuurlijk wel afwachten hoe de zomer zal lopen.

Om tijdig te waarschuwen voor warmteperiodes met een reële impact op de volksgezondheid starten we op 15 mei opnieuw de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan op. Samen met het Koninklijk meteorologisch Instituut (KMI) en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) volgen we de temperatuur en ozonconcentraties nauwgezet op.

Het is belangrijk om goed voorbereid de zomer in te gaan, zeker wanneer je met personen werkt die kwetsbaar zijn voor hitte. Benieuwd wat je allemaal kan doen? Je kan inspiratie vinden in onze leidraden, adviezen en voorbeelden. Ze staan mooi gebundeld op onze webpagina ‘Inspiratie lokale acties’.